»Ali lahko z ekološko pridelavo pridelamo dovolj hrane, ki bo cenovno dostopna potrošnikom, pridelovalcu pa omogočila pravično plačilo znotraj agroživilske industrije?«
»Hrano namreč zaužijemo na treh energijskih ravneh: na fizični ravni nam hrana daje občutek sitosti – tu je v ospredju hrana prihodnosti, ki temelji na trajnostni – ekološki pridelavi in predelavi.«
»Zmotno je mišljenje, da ta uredba prinaša prepoved pesticidov, da bomo vsepovsod pridelovali ekološko. Žal tudi ekološke pridelave ne bo. Pri tem pa ne bomo pridelali dovolj hrane.«
»Pri neposrednih plačilih se suša lahko šteje za primer višje sile pri proizvodno vezanem plačilu za zelenjadnice in v določenih primerih izpolnjevanja zahtev zelene komponente pri kmetijski praksi 'Površine z ekološkim pomenom'.«
»Nekaj več točk bi lahko avtomatično pridobili lokalni pridelovalci hrane.«
»Brez tal ni pridelave hrane.«
»Težava pa je, da pridelava slovenskih pridelovalcev zelo niha. Odvisna je od vremenskih vplivov in ujm ter jo je zelo težko načrtovati, potrošnik pa pričakuje stalno ponudbo in kakovost.«
»Svetovni dan hrane je priložnost, da opozorimo na področje pridelave in predelave hrane v Sloveniji.«
»Turizem ima številne multiplikativne učinke – od pridelovalcev lokalne hrane in lokalnih verig do trgovin, lokalov.«
Kliknite povezavo za prikaz izjav v želenem obdobju